Deze test website is nog niet geschikt gemaakt voor kleine schermen. Graag op een groot scherm bekijken.

Vialera Campers
Winterbanden
Terug naar blog overzicht

Winterbanden

 08 jan 2021

Als u van plan bent om in de winter met de camper op reis te gaan, moet u er goed op letten of er in die landen winterbanden verplicht zijn of niet. Ook verplichten sommige landen het bij u hebben van sneeuwkettingen. Wij hebben de regels over winterbanden en sneeuwkettingen van landen uit Europa voor u op een rijtje gezet. Als u op vakantie gaat in de winter zoek dan altijd extra informatie op, zodat u zeker weet dat u aan alle wetgeving voldoet.

Landen

 
In België zijn winterbanden en sneeuwkettingen niet verplicht.
In Denemarken zijn winterbanden en sneeuwkettingen niet verplicht.
In Duitsland zijn winterbanden verplicht. Hierbij moet u er wel goed opletten dat er een Alpine-symbool op de band staand. Het alpine-symbool is een berg met sneeuwvlokje. Deze verplichting geldt alleen voor M+S banden met een productiedatum vanaf 1-1-2018. Daarnaast moeten de banden ook een profieldiepte hebben van minimaal 4 mm. Sneeuwkettingen zijn in sommige gebieden van Duitsland verplicht. Dit wordt aangegeven met een verkeersbord. Neem dus altijd sneeuwkettingen mee als u naar Duitsland gaat in de winter.
In Finland zijn winterbanden verplicht van 1 december tot 1 maart. Boven de poolcirkel gelden er andere data. Hier moeten winterbanden van half oktober tot eind april gebruikt worden. De minimale profieldiepte van de winterbaden is 3 mm. Sneeuwkettingen zijn niet verplicht.
In Frankrijk zijn winterbanden niet verplicht. Sneeuwkettingen zijn alleen verplicht als dit wordt aangegeven met een bord. Zoek van tevoren goed uit of u naar en gebied gaat waar dit verplicht is.
In Italië is het van 15 november t/m 15 april in bepaalde gebieden en op bepaalde wegen verplicht om op winterbanden te rijden als dat wordt aangegeven met een groen of blauw bord. Tevens is het verplicht in deze periode in bepaalde gebieden en op bepaalde wegen verplicht om goed passende sneeuwkettingen in de camper te hebben als dat wordt aangegeven met een groen of blauw bord.
In Kroatië is het van 15 november t/m 15 april in bepaalde gebieden en op bepaalde wegen verplicht om op winterbanden te rijden, tenzij er goed passende sneeuwkettingen in de camper liggen. De banden moeten een profieldiepte van 4 mm hebben en minimaal voldoen aan M+S aanduiding.
In Luxemburg zijn winterbanden bij winterse omstandigheden verplicht. Onder winterse omstandigheden wordt verstaan ijs, sneeuw, vorst en sneeuwmodder. Sneeuwkettingen zijn niet verplicht. Banden moeten minimaal M+S aanduiding hebben. Sneeuwkettingen zijn niet verplicht.
In Noorwegen is het gebruik van winterbanden alleen verplicht bij voertuigen boven de 3500 kg. Sneeuwkettingen zijn alleen verplicht tenzij er geen winterbanden zijn gemonteerd. Bij extreme weersomstandigheden is het op diverse wegen in Noorwegen alleen toegestaan om in een begeleid konvooi te rijden.
In Oostenrijk is het gebruik van winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden tussen 1 november en 15 april. Winterse omstandigheden zijn hier sneeuw, sneeuwmodder en ijs. Het gebruik van sneeuwkettingen is verplicht als dat wordt aangegeven met een rond, blauw bord waarop een witte autoband met een sneeuwketting staat.
In Slovenië is het gebruik van winterbanden of all season banden is verplicht van 15 november tot 15 maart. De banden moeten een minimaal profiel hebben van 3 mm. Buiten deze periode zijn winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden. Mocht u geen winterbanden hebben dat moet u verplicht sneeuwkettingen in de auto hebben.
In Slowakije is het gebruik van winterbanden verplicht van 15 november tot 31 bij winterse omstandigheden. Minimale profieldiepte is 3 mm en de banden moeten minimaal M+S aanduiding hebben. Sneeuwkettingen zijn niet verplicht.
In Tsjechië zijn winterbanden verplicht van 1 november tot en met 31 maart bij winterse omstandigheden of als het kouder dan 4 graden Celsius is. Winterse omstandigheden zijn sneeuw, ijzel en sneeuwmodder. Bij een blauw bord met een auto of sneeuwvlok zijn winterbanden altijd verplicht. De winterbanden moeten een profiel van minimaal 4 mm hebben. Het gebruik van sneeuwkettingen is verplicht als dat wordt aangegeven met een rond, blauw bord waarop een witte autoband met een sneeuwketting staat.
In Zweden is het van 1 december tot 1 april verplicht om op winterbanden te rijden met winterse omstandigheden. Hier wordt onder verstaan een nat wegdek bij temperaturen rond of onder de 0 graden Celsius, sneeuw, hagel en ijzel. De winterbanden moet een profiel hebben van minimaal 3 mm. Sneeuwkettingen zijn niet verplicht.
In Zwitserland zijn winterbanden niet verplicht. Bij hinder voor het verkeer door ontbreken van winterbanden kun je een boete krijgen. Sneeuwkettingen zijn verplicht als de toestand van de weg dat noodzakelijk maakt. Dit wordt aangegeven met een verkeersbord.


Delen van dit artikel kan middels de knoppen hier onder:

Terug naar blog overzicht

Camper bezichtigen?

Bent u geïnteresseerd in een van onze jong gebruikte buscampers? Dan bent u van harte welkom voor een vrijblijvende bezichtiging en proefrit. Dit kan alleen op afspraak.

Bekijk ons aanbod Maak een afspraak

Google reviews

4,8
5 blogdetail Vialera Campers Beoordeling door klanten: 4.8/5
27 Google reviews >
  • Jonge camper occasions
  • A-merk camper occasions
  • Uitgebreide accesoires
  • Goede service & garantie
Bekijk ons complete aanbod >>

Vialera Campers B.V.
Boeierstraat 9
8102 HS Raalte
06 15 27 44 86
info@vialera.nl

Occasions met garantieGarantie op occasions